(glutén tej és tojásmentes)
A napokban akadtam rá a neten keresgélve erre a blogbejegyzésre, itt Illéskrisz Konyháján, ami alapján elkészítettem ezt a finomságot.
Nagyon megtetszett, a fotók is gyönyörűek, az enyém messze nem ilyen, de az elkészült édesség fantasztikusan finom, nagyon köszönöm a receptet.
Nem sokat kellett alakítani rajta, a lisztet rizslisztre cseréltem, a vajat LIGA-ra, (szerintem bátran elkészíthető kókuszolajjal is, ahogy a bounty golyó, legközelebb úgy csinálom, persze abból jóval kevesebb kell majd) a tej helyett pedig Joya mandulás rizstejet használtam.
Ami a legfontosabb volt, és az első lépés ennél a sütinél, hogy kekszet kell sütni, hiszen mi nemigen kapunk magunknak háztartási kekszet, illetve ami van a piacon, hát....na mindegy, szerintem a legjobb a házi sütésű.
Én a jól bevált keksz receptemet használtam, de dupla adagot készítettem, az előre legyártott és darált keksz nagyon jól tud jönni :)
Hozzávalók:
- 50 dkg Il Pane di Anna prep. dolci süteményliszt
- 16 dkg darált fehér mandula (de ha héjas darált van csak, az sem baj)
- 16 dkg porcukor
- 2 tk vaníliás cukor
- kevés bio citromhéj
- 2 tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló (2 kanál por, 10 kanál vízzel kikeverve) (aki használhat tojást, egy tojást tegyen bele)
- 21 dkg Vitador növényi zsiradék
A keksz hozzávalóit géppel kikevertettem majd végén kézzel gombóccá gyúrtam és fél órára hűtőbe tettem pihenni. Ezután kinyújtottam és felvágtam.
Sütőpapíros tepsibe tettem és 175 fokos sütőben kb.13 percet sütöttem.
A kész kekszből 40 dkg-t kimértem. Ebből 20 dkg adagot apróra törtem, a másik 20 dekát pedig ledaráltam.
A kész kekszből 40 dkg-t kimértem. Ebből 20 dkg adagot apróra törtem, a másik 20 dekát pedig ledaráltam.
Most pedig jöjjenek az édességünk egyéb hozzávalói:
Kókuszos részhez:
- 5 dl Joya mandulás rizstej
- 5 ek. cukor
- 3 evőkanál rizsliszt
- 1 cs. van cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2 tk étkezési zselatin
A kekszes részhez:
- 40 dkg háztartási keksz (20 dkg darálva és 20 dkg apróra törve)
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 4 ek. Tutti holland kakaópor
- 20 dkg LIGA
- 1 ek. rum (én ezt kihagytam)
A Joya mandulás rizstejet a rizsliszttel együtt felfőztem, folyamatos kevergetés mellett. Amikor felforrt, félrehúztam és beletettem a cukrot, vaníliáscukrot és a kókuszreszeléket, majd a zselatint. Jól elkevertem.
A kibélelt tál aljába simítottam a massza felét.
A kekszes részhez a vizet, a kakaóport, a cukrot és a LIGA-t melegíteni kezdtem és addig melegítettem míg felforrt. Ezután félrehúztam és belekevertem az összes kekszet. Jó alaposan kikevertem és az egészet a fehér massza tetejére kentem.
Hagytam hűlni kicsit majd betakartam a folpackkal és hűtőbe tettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.