Régóta szerettem volna elkészíteni a pozsonyi kiflit, "majdnem úgy", ahogy régen sütöttem a férjem édesanyjától kapott recept szerint.
A kisebbik fiam miatt a tojás kimarad, de ebbe már került laktózmentes tejtermék.
Aki nem ehet tejet, annak javaslom, hogy ezzel a tésztával készítse el, nem fog csalódni :) Így tej tojás és gluténmentes is lesz.
Az adagokat feleztem, írom a hozzávalókat, ebből 18 db kifli jön ki:
- 35 dkg Il Pane di Anna új, gyúrható gluténmentes lisztkeverék (kelt tésztához és kenyérhez)
- 12,5 dkg laktózmentes vaj (lehet LIGA is)
- 150 gramm laktózmentes tejföl (kis dobozos)
- 18 gramm porcukor
- csipet só
- 10 gramm friss Budafoki élesztő
- 90 ml langyos laktózmentes tej
- reszelt citromhéj
- 2 kanál liszt a dagasztáskor
A töltelékhez:
- 12,5 dkg dió
- 7 dkg porcukor
- 1/2 dl laktózmentes tej
Először a tölteléket készítem el, a tejet felforrósítom, a diót a porcukorral elkeverem majd ráöntöm a tejet, kikeverem alaposan és félreteszem. Pár perc múlva letakarva a hűtőbe teszem, és ott tartom felhasználásig.
A tésztához az élesztőt pici cukorral a tejben felfuttatom, közben a lisztet, a porcukrot, citromhéjat a csipet sót kikeverem,a kockára vágott vajat hozzáadom és elmorzsolom. Mikor már elég morzsalékos, hozzáadom az élesztős tejet és a tejfölt és ekkor kezdem el a géppel dagasztatni. Mikor nagyjából kidolgozta, kézzel egynemű gombóccá gyúrom a két kanál liszt segítségével.
Ezután kétfelé veszem és átgyúrom a gombócokat. Gyengén lisztezett szilikonos nyújtólapra teszem kinyújtom
kockákra vágom, ráteszem a tölteléket és kifli formára hajtom.
Mindkét gombóccal így járok el. Sütőpapíros tepsire teszem, gyengén leolajozom majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
kockákra vágom, ráteszem a tölteléket és kifli formára hajtom.
Mindkét gombóccal így járok el. Sütőpapíros tepsire teszem, gyengén leolajozom majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
Szia, ne haragudj, ez a liszt érdekelne, a kérdésemet, nem jó helyre írtam.
VálaszTörlés"Szia, ez a kisfiam kedvence, akiről két hete derült ki, hogy tojásallergiás. Hadd kérdezzem meg, hogy ez a classico vagy a dolci keverék kell hozzá, esetleg ha belinkelnéd a zacskó képét, azt nagyon megköszönném. Holnap megyek Pestre, akkor be is tudnám szerezni. Nagyon köszönöm előre is."