2015. november 30., hétfő

Mandulás krémes

Mandulás krémes
(gluténmentes és tejmentes)

A hólabda után egy mandulás krémest készítettem :) nagyon finom, szinte ugyanaz, csak jó nagy adag :) 

A külleme hagy némi kívánnivalót maga után, de nagyon nagyon puha és finom :)





Hozzávalók egy kistepsihez: 

  • 7 tojás szétválasztva
  • 7 kanál cukor (vagy 15 dkg, nekem úgy  volt leírva hogy 15 dkg, de lemértem kanalanként és stimmel a 7 kanál :) )
  • 4 púpos evőkanál liszt - nálam Il Pane di Anna prep. Dolci (ez így volt leírva, hogy púpos evőkanál..lemértem a 4 púpos evőkanál 110 gramm lett) 
  • csipet só
  • 1 sütőpor (én felet tettem mert  a lisztben van szódabikarbóna)
  • 10 dkg darált mandula 
A krémhez: 
  • 4 dl mandulás rizstej (Joya)
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 70 gramm porcukor
  • 100 gramm LIGA margarin
  • 100 gramm kókuszreszelék
A tetejére csokimáz és a forgatáshoz kókuszreszelék
Csokimáz: 6 kanál vizet felfőzni 6 kanál cukorral, majd 4 kanál kakaópor bele,elkeverem és egy tk kókuszzsírt teszek hozzá. 

Elkészítés: 

Először a krémet készítem el, a pudinghoz a tej kétharmadát felforralom, a pudingport a cukorral a maradék tejben kikeverem. Ha felforrt a tej, leveszem a lángot, beleöntöm a pudingot és felfőzöm a leírás szerint. Ha kész hozzáadom a 100 gramm kókuszreszeléket és simára keverem. 
Hagyom hűlni. 
A LIGAt és a porcukrot kikeverem.
Mindkettőt a hűtőbe teszem. 

A mandulát, a lisztet a csipet sót és a sütőport összekeverem. Kimérem a cukrot is és kis tálban félreteszem. 

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.

A tojásokat megmosom, megtörlöm, felütöm, egyenként szétválasztom. Van hozzá egy kis egyszerű eszközöm, azzal szoktam, így a legegyszerűbb.




A cukor egyharmadát a tojások sárgájához adom, a többit a tojásfehérjékhez.
Kikavarom a cukrot a tojás sárgákkal, félreteszem. 
A gépet beindítom és magas fokozaton 2-3 perc alatt felveri a tojáshabot. 
Jó kemény legyen. Kikapcsolom és a cukros tojássárgáját belekavarom óvatosan és hozzáteszem a diós lisztes keveréket is, óvatosan forgatva a tojáshabba. 

Mikor egynemű, a tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 40 percet sütöm. 30 percig a sütőt ne nyitogassuk mert összeesik. 
30 perc után tűpróbával érdemes ellenőrizni, megsült -e mert minden sütő más. 






Amikor kisült, kiveszem és hagyom hűlni 10 percet majd egy sütőpapírt teszek a tetejére és átfordítom. Lehúzom a sütőpapírt (amiben sült) és hagyom így is hűlni.



Amíg hűl elkészítem a csokimázat a fent leírt módon. 

A hűtőből előveszem a két krémet és összekeverem. 
A piskótát megkenem a csokimázzal de nem túl vastagon, majd a krémmel, azt jó vastagon, a tetejét lecsorgatom csokimázzal, leszórom kókuszreszelékkel és kakaóporral. Jó étvágyat! :) 















3 megjegyzés: