2015. november 12., csütörtök

Kürtöskalács

Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen





Hozzávalók: 

  • 300 gramm új gyúrható Il Pane di Anna gluténmentes kelt tészta liszt 
  • 13 gr friss Budafoki élesztő
  • 10 ml langyos víz 
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 200 ml folyadék (ebből nálam 100 ml víz és 100 ml Joya mandulás rizstej) (más fajta rizstej is jó) 
  • 2 evőkanál olaj
  • fél csomag vaníliáscukor vagy egy mokkáskanál fele vaníliakivonat (én ebből tettem de ha nincs a vaníliáscukor is jó) 
  • reszelt citromhéj
  • gyúráskor még felvett kb. 10 gramm lisztet a tészta. 
Ezenkívül: kristálycukor, darált dió és kakaópor, kevés olvasztott zsíradék (kókuszolaj, étolaj vagy LIGA)

A tészta elkészítése: 

A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem. Mikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd a géppel dagasztatni kezdtem, s közben a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam. Figyeltem az állagát és a meglévő 10 ml vizet lassan adagoltam hozzá. Nekem felvette az összeset a tészta. Enyhén ragadós jó állagú tésztát kaptam. Pici lisztet még beledolgoztam a dagasztás végén. Ruhával letakartam és szobahőmérsékleten  kb. 40 percig kelesztettem. Addigra duplájára is kelt.





Ezután fogtam a kürtös sütő eszközt és előkészítettem, szilikonos nyújtólapra kevés olajat tettem, majd a tésztámat 4 részre osztottam. 
Mindegyikből egy kb. 46-48 cm-es rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 ilyen sodrott rúd megy rá. 


Óvatosan feltekertem majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, majd lekentem az olvasztott LIGA-val és kristálycukorba forgattam. A másikkal is ugyanígy jártam el. 





185 fokra előmelegített sütőbe tettem a két kalácsot, középre. A 18-ik percnél egyet fordítottam rajta (van a sütőn egy jelzés, annak megfelelően) majd mikor már az az oldala is piroslott, megint forgattam egyet. Nekem picit összekelt a tészta, azért nem mertem hamarabb forgatni. Picit vastag is lett így de legalább jó puha, ami gm tésztánál nem egy hátrány :) 







Mikor mindhárom oldala (nagyjából így jön ki a forgatásokkal) is pirosra sült de még puha volt kivettem és forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam. 

Hagytam kb. 10 percet hűlni a hengeren utána a két végét levettem és óvatosan lehúztam. 

JÓ étvágyat :) 

















2 megjegyzés:

  1. Gratulálok,nagyon ügyes vagy! És nagyon szép. Látszik,hogy megsült rendesen.Nem olyan mint az utcai,sületlen keletlen! Sajnos én nem süthetek az élesztő miatt!!

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom. Esetleg tegyél próbát Szafifree liszttel az elesztomentes is. 😊

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.