2016. március 29., kedd

Somlói galuska 2.

Somlói galuska 2.
(glutén és tejmentesen)



A receptje tulajdonképpen megegyezik a másik olajos piskótáéval és somlói galuska receptjével, a változtatás annyi hogy Nutri-free liszttel készítettem, mandulás rizstej került az öntetbe és a sütőpor mennyiségében tér el, valamint egy kis ízesítésbeli különbség van. 

Hozzávalók:
  • 250 gramm Nutri-free Mix per dolci süteményliszt 
  • 3/4 csomag sütőpor 
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 250 gr cukor (én 210 gr-ot tettem)
  • 5 db tojás (én M-es tojást használtam)
  • 2 kanál Tutti holland kakaópor
  • kevés reszelt citromhéj
Öntet 1. (egy egész adag piskótához)
  • 2 csomag Haas vaníliasodó (a zacskón lévő leírás szerint felfőzve)
  • 8 dl Joya mandulás rizstej
  • cukor ízlés szerint
Öntet  2. 
  • 10  csapott kanál cukor
  • 10 evőkanál víz
  • 6 csapott kanál Tutti holland kakaópor
  • 1-2 kanál étolaj vagy kókuszolaj
Ezenkívül: apróra vágott dió, sárgabaracklekvár, mazsola (kihagytam mert nem szeretjük), rizshab (Soyatoo) 

Elkészítés: 
A tojásokat megmostam, felütöttem és szétválasztottam. 
A fehérjét a robotgép üstjébe öntöttem és a cukor egyharmadát beleöntöttem.
A lisztet a sütőporral és a citromhéjjal elkevertem. 
A tojások sárgáját a cukorral a vízzel és az olajjal alaposan kikevertem. 

A tojásfehérjékből pedig robotgéppel kemény habot vertem. 
A lisztet beleöntöttem a tojássárgás keverékbe, jól kikevertem majd a tojáshabba öntöttem és összeforgattam. 

Beletettem egy sütőpapíros tepsi egyik felébe a massza felét, majd a maradékba keverjük bele a kakaóport és a tepsi másik felébe öntsük bele a kakaós masszánkat is. 
180 fokra előmelegített sütőbe tegyük és kb. 40 percig süssük alsó-felső sütéssel. De legyen tűpróba, mert vkinél hamarabb kész, nem egyformán sütnek a sütők. De: 30 percig ne nyitogassuk a sütőajtót, nehogy összeessen a piskóta. 

Miután megsült és kihűlt, apró kockákra vágjuk. 
Amíg hűl a piskótánk készítsük el az önteteket. A vaníliasodót a zacskón lévő leírás szerint, a rizstej egyötödével elkeverjük, hozzáöntjük a többi tejhez és felforraljuk. Egy-két percet én még főzöm, és kész is. Langyosodásig keverem hogy ne sűrűsödjön be.

A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforralom, félrehúzom, beleteszem a kakaóport és elkeverem, már csak kislángon főzöm. Félrehúzom és beleteszem az olajat, elkeverem benne. 

A piskótákat kicsit átforgatom a lekvárban. A sárga piskótát egy tál aljára lerakom, ráteszem a vaníliasodót, arra a diót rászórom. Erre ráteszem a kakaós piskótát megint sodót és megint a diót. Ráteszem a  rizshabot és az egészet jól leöntöm a csokiszósszal, valamint még apróra vágott diót szórok rá. :) 

Pár szem eperrel díszítettem. :) 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.