2016. március 6., vasárnap

Élesztőmentes gluténmentes kenyér

Élesztőmentes gluténmentes kenyér




Egyre többen kényszerülnek arra, hogy az étrendjükből száműzzék az élesztőt is, nekik készült ez a kenyér :) 
A Mester házi kenyérlisztből élesztővel helyes kis Alien-eket gyártottam idáig, ebből jött az ötlet, hogy ezzel a liszttel sikerülnie kell a kenyérnek élesztő nélkül is. 
Mindennel együtt egy óra alatt készen van, ez sem hátrány :) nincs pihentetési idő. 

Írom hogyan készítettem:


  • 20 dkg Mester Házi kenyérliszt
  • 220 ml víz
  • 10 gr tápióka keményítő
  • 1 tk só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 gr szódabikarbóna
  • 2 ek olaj
A szárazanyagokat kimértem és összekevertem, hozzáöntöttem a vizet, majd az olajat és egy kanál segítségével alaposan kikevertem. A tészta lágy laza, ragacsos lesz. 

Egy jénait kiolajoztam és leszórtam rizsliszttel, majd a tésztát belekanalaztam olajos kanállal elsimítottam a tetejét, bevágtam majd 190 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütöttem. 

Az első 15 percben növekszik a tészta, utána már kérgesedik és sül :) 






9 megjegyzés:

  1. Köszönõm a receptet. Hűvösben azonnal megsütöm.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. aszkorbinsav nélkül is elkészíthető? mit befolyásol a sütés folyamán?

    VálaszTörlés
  4. Violet: nem. Az aszkorbinsav kell hozzá különben a kenyer kilugozodna. Kell a sav hogy a sav-bázis egyensúly meglegyen.

    VálaszTörlés
  5. E575, E500ii valamint E410, E412, E464...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen hozzászóló: tessék kicsit utánaolvasni és akkor mindjárt egyszerűbb a képlet. Az E számok guar lisztet szentjanoskenyer lisztet szódabikarbónát cellulózt jelölnek amely a GM kenyerek állagát javítja.

    VálaszTörlés
  7. Ja és az E575 kimaradt....delta glukono lakton ami a természetben is számos élelmiszerben előfordul. Pl a mezben is. Nem ordogtol való.

    VálaszTörlés
  8. Szuper mindenmentes kenyér, köszönöm🥰 Edina

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.