Egyre többen kényszerülnek arra, hogy az étrendjükből száműzzék az élesztőt is, nekik készült ez a kenyér :)
A Mester házi kenyérlisztből élesztővel helyes kis Alien-eket gyártottam idáig, ebből jött az ötlet, hogy ezzel a liszttel sikerülnie kell a kenyérnek élesztő nélkül is.
Mindennel együtt egy óra alatt készen van, ez sem hátrány :) nincs pihentetési idő.
Írom hogyan készítettem:
- 20 dkg Mester Házi kenyérliszt
- 220 ml víz
- 10 gr tápióka keményítő
- 1 tk só
- csipet aszkorbinsav
- 2 gr szódabikarbóna
- 2 ek olaj
A szárazanyagokat kimértem és összekevertem, hozzáöntöttem a vizet, majd az olajat és egy kanál segítségével alaposan kikevertem. A tészta lágy laza, ragacsos lesz.
Egy jénait kiolajoztam és leszórtam rizsliszttel, majd a tésztát belekanalaztam olajos kanállal elsimítottam a tetejét, bevágtam majd 190 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütöttem.
Az első 15 percben növekszik a tészta, utána már kérgesedik és sül :)
Köszönõm a receptet. Hűvösben azonnal megsütöm.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésaszkorbinsav nélkül is elkészíthető? mit befolyásol a sütés folyamán?
VálaszTörlésViolet: nem. Az aszkorbinsav kell hozzá különben a kenyer kilugozodna. Kell a sav hogy a sav-bázis egyensúly meglegyen.
VálaszTörlésE575, E500ii valamint E410, E412, E464...
VálaszTörlésKedves Névtelen hozzászóló: tessék kicsit utánaolvasni és akkor mindjárt egyszerűbb a képlet. Az E számok guar lisztet szentjanoskenyer lisztet szódabikarbónát cellulózt jelölnek amely a GM kenyerek állagát javítja.
VálaszTörlésJa és az E575 kimaradt....delta glukono lakton ami a természetben is számos élelmiszerben előfordul. Pl a mezben is. Nem ordogtol való.
VálaszTörlésköszönöm!!!
VálaszTörlésSzuper mindenmentes kenyér, köszönöm🥰 Edina
VálaszTörlés